Skip to main content

Studier og opplevelser på Bali

Tomina Haagensen (23) fra Ålesund reiste til Bali for å forbedre karakterene fra videregående.

– Jeg er ung og nysgjerrig og etter to år med pandemi hadde jeg virkelig et behov for å oppleve noe annet enn Norge, sier Haagensen. Hun har ikke helt klart for seg hva hun vil bli, men utelukker ikke deltakelse i familiebedriften eller at hun senere tar tak i egne prosjekter som gründer. Karakterforbedring gir dessuten flere muligheter om hun skal videre på universitet eller høgskole.

Studier og opplevelser
Sammen med et stort antall andre norske studenter bruker Haagensen hele høstsemesteret langt unna Norge på den populære øyen i Indonesia. Undervisningen skjer i byen Seminyak der et hotel er omgjort til campus for de norske elevene av arrangøren GoStudy.

– Vi får mer undervisning enn det som er vanlig. Vi får i tillegg anledning til å sette oss godt inn i temaene samtidig som vi har mye fritid. Oppholdet kan oppsummeres som studier og opplevelser, sier 23-åringen.

Innsikt i annen kultur
Opplevelsene handler om å få innsikt i en annen kultur enn det som møter de unge hjemme i Norge.

– Vi blir jo bevisstgjort på mye som vi ikke tenker på hjemme. Jeg har for eksempel ikke observert en eneste elbil, og folket her virker mindre stresset og tar dagene som de kommer, sier hun.
– Når vi tilbringer nesten hele semesteret i et annet land trer også forskjellene sterkere frem. Vi blir kjent med en annen kultur helt ulik den vi kjenner fra før,  tilføyer hun.

Livserfaring
Opplevelsene står ikke på pensumlisten, men gir erfaringer videre i livet.
– Det gir jo livserfaring. Samtidig er vi en sammensveiset gruppe fra ulike deler av Norge, og dermed får vi alle nye venner. Elevene er veldig disiplinert fordi vi har godt med fritid etter forelesningene, sier Haagensen.

Fritiden brukes til ulike attraksjoner på øyen. Temperarturen på dagtid ligger stabilt på 27-28 grader og gir også mulighet til å bruke de idylliske strendene.