Skip to main content

Tok bøkene med til Bali og forlenget sommeren

Den ene vil bli lege. Den andre vil drive med eiendom og den tredje vil bli politi. De tre vennene fra Asker og Bærum reiste til Bali for å fullføre eller forbedre karakterene fra videregående.

Pia Arvesen (19) drømmer om å komme inn på Politihøgskolen når semesteret er over på Bali. Askerguttene Edvard Ellefsen (23) og Eivind Eide (20) har også pekt ut en retning.

– Jeg har allerede fagbrev som tømrer, og for meg er dette semesteret en del av videregående, som påbygg, sier Edvard. Han tror at fagbrev innen tømrerfaget gjør ham bedre rustet for å ta en utdannelse han kan bruke innenfor eiendom. Edvard Eide satser på at toppkarakterer fra videregående skal gi ham adgang til legestudiet. Han vet godt at seksere i alle fag noen ganger ikke er tilstrekkelig.

Studier og opplevelser
Sammen med et stort antall andre norske studenter tar trioen fra Asker og Bærum et semester langt unna Norge.

– Vi får mer undervisning enn det som er vanlig. Vi får i tillegg anledning til å sette oss godt inn i temaene samtidig som vi har mye fritid. Oppholdet kan oppsummeres som studier og opplevelser, sier de tre samstemt.

Innsikt i annen kultur
Opplevelsene handler om å få innsikt i en annen kultur enn det som møter de unge hjemme i Norge.

– Vi blir jo bevisstgjort på mye som vi ikke tenker på hjemme. Jeg har for eksempel ikke observert en eneste elbil, og folket her virker mindre stresset og tar dagene som de kommer, sier hun.
– Når vi tilbringer nesten hele semesteret i et annet land trer også forskjellene sterkere frem. Vi blir kjent med en annen kultur helt ulik den vi kjenner fra før,  tilføyer hun.

Livserfaring
Opplevelsene står ikke på pensumlisten, men gir erfaringer videre i livet.
– Det gir jo livserfaring. Samtidig er vi en sammensveiset gruppe fra ulike deler av Norge, og dermed får vi alle nye venner. Elevene er veldig disiplinert fordi vi har godt med fritid etter forelesningene, sier Haagensen.

Fritiden brukes til ulike attraksjoner på øyen. Temperarturen på dagtid ligger stabilt på 27-28 grader og gir også mulighet til å bruke de idylliske strendene.